QR kod?

En QR-kod är en tvådimensionell streckkod som utvecklades av det japanska företaget Denso 1994. En QR-kod kan innehålla betydligt mer information än en endimensionell streckkod, såsom text och olika tecken.

Användningsområden

Det vanligaste är att en QR-kod innehåller en webbadress, och när användaren scannar in denna laddas en webbsida upp i mobiltelefonen. Denna webbsida kan t ex vara en kampanjsida som innehåller ytterligare information om erbjudandet som finns i annonsen kombinerat med rabattkoder, anmälningsformulär etc.

Vad QR-koder t ex kan peka på eller innehålla:

1. Mobila webbsidor med kompletterande information

2. Mobila webbsidor med tävlingar, anmälningsformulär till nyhetsbrev

eller lojalitetsprogram, rabattkoder etc.

3. Visitkortsdata som direkt går in i mobiltelefonens adressbok

4. Video på t ex YouTube

5. Till kartor

6. Till ”gilla-knappar” på ens faceboksida

Hur scannar jag en QR-kod

Det vanliga sättet att scanna in en QR-kod är att använda kameran i en smartphone, som en iPhone eller en Android-baserad telefon. Det finns många bra gratis-appar att ladda ner för båda systemen. För iPhone t ex QR-Reader från TapMedia som är väldigt lättanvänd och populär. Ett exempel på QR-läsare för Android är QR Droid av DroidLa. För att scanna in en QR-kod startar du bara appen som sätter igång kameran, och sedan ser du bara till att rikta in kameran mot QR-koden, och vips så har appen scannat in den.

Vad säger statistiken?

Statistik från Google Trender visar att sökning efter QR-koder har ökat signifikant sedan slutet 2009. Enligt en kanadensisk undersökning växer användningen av QR-koder mycket snabbt i Nordamerika. Några svenska experter tror att denna trend även gäller i Sverige och att det verkliga genombrottet är i antågande.

En ny svensk undersökning visar att 42 % av de tillfrågade konsumenterna har scannat en QR-kod. Samtidigt fick de tillfrågade företagen gissa hur många som har scannat en QR-kod. De gissade grovt fel – de trodde bara att 22 % hade gjort det.